Spaghetti z bobem
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 500g świeżego bobu,
- 300g makaronu spaghetti,
- kilka świeżych listków bazylii,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 200g śmietany kremówki,
- 1 łyżka stołowa masła,
- sól, pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy z łupinek. Bób dzielimy na dwie części – 2/3 bobu wkładamy do blendera, dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką pastę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i również kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę, pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek. Na podsmażoną cebulę i czosnek wylewamy pastę z bobu i chwilę smażymy. Dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i chwilkę gotujemy doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem. Gotujemy makaron. Na ugotowany makaron nakładamy sos i posypujemy go pozostałym ugotowanym bobem. Podajemy ciepłe.