Spaghetti z bobem

23 lipca 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 500g świeżego bobu,
  • 300g makaronu spaghetti,
  • kilka świeżych listków bazylii,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka stołowa masła,
  • sól, pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy z łupinek. Bób dzielimy na dwie części – 2/3 bobu wkładamy do blendera, dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką pastę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i również kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę, pod koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek. Na podsmażoną cebulę i czosnek wylewamy pastę z bobu i  chwilę smażymy. Dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i  chwilkę gotujemy doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem. Gotujemy makaron.  Na ugotowany makaron nakładamy sos i posypujemy go pozostałym ugotowanym bobem. Podajemy ciepłe.