Cydrowy sorbet

19 lipca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Orzeźwiający, słodki i z domieszką alkoholu – idealny deser na gorące popołudnie. Do jego przygotowania najlepszy będzie cydr musujący, który doda sorbetowi puszystości i lekkości.

Składniki:
300 ml wody
350 g cukru
sok z jednej pomarańczy (może być również dowolny inny sok, według naszych upodobań)
30 ml brandy
300 ml słodkiego, musującego cydru
270 ml śmietany (najlepiej 48 %)

Sposób przygotowania:
Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj sok z pomarańczy, brandy i cydr i wymieszaj. Przelej do miseczki i wstaw do zamrażalnika.
Kiedy mikstura jest prawie całkiem zamrożona, wyjmij ją i umieść na talerzyku. Rozdrobnij blenderem lub widelcem, dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Wstaw ponownie do zamrażalnika i wyjmij dopiero, gdy sorbet będzie zamrożony.

cydrowy sorbet

Więcej ciekawych przepisów na: www.krainacydru.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...