Cydrowy sorbet

19 lipca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Orzeźwiający, słodki i z domieszką alkoholu – idealny deser na gorące popołudnie. Do jego przygotowania najlepszy będzie cydr musujący, który doda sorbetowi puszystości i lekkości.

Składniki:
300 ml wody
350 g cukru
sok z jednej pomarańczy (może być również dowolny inny sok, według naszych upodobań)
30 ml brandy
300 ml słodkiego, musującego cydru
270 ml śmietany (najlepiej 48 %)

Sposób przygotowania:
Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj sok z pomarańczy, brandy i cydr i wymieszaj. Przelej do miseczki i wstaw do zamrażalnika.
Kiedy mikstura jest prawie całkiem zamrożona, wyjmij ją i umieść na talerzyku. Rozdrobnij blenderem lub widelcem, dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Wstaw ponownie do zamrażalnika i wyjmij dopiero, gdy sorbet będzie zamrożony.

cydrowy sorbet

Więcej ciekawych przepisów na: www.krainacydru.pl