Pizza pieczarkowo-paprykowa z sosami TABASCO®
Sosy TABASCO® to nieodzowny składnik mojej kuchni, bo lubię dania o wyrazistych smakach – takich, po których się pije wodę i inne napoje niczym nie przymierzając smok wawelski:) Dlatego postanowiłam skorzystać z okazji, ze mogę przetestować w jednym czasie dwa sosy: z zielonej i czerwonej papryki i postanowiłam je połączyć w zapiekance mojego pomysłu:
Do przygotowania pizzy potrzebujemy:
Na cienkie ciasto:
półtorej szklanki mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki drożdży
pół szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
sosy TABASCO® – z zielonej papryki Japaleno oraz z czerwonej papryki z dodatkiem czosnku – po kilka kropel
koncentrat pomidorowy 20 ml
oregano
pieczarki – 5 dag
duża czerwona papryka
1 czerwona cebula
Jak ją wykonać:
Wymieszać suche składniki mąkę, drożdże i sól w dużej misce. Dodać wodę i oliwę, mieszając całość dokładnie. Następnie zagnieść jednorodną kulę.
Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu, lekko posypać spód mąką, nakryć ciasto ściereczką i czekać aż wyrośnie ok. 60-90 minut.
W tym czasie przygotować sos z koncentratu, sosów TABASCO® i oregano oraz pokroić pieczarki, cebulę i paprykę.
Następnie wysmarować blachę oliwą, rozwałkować na niej ciasto, posmarować sosem,ułożyć dodatki i piec ok 20-25 minut, aż jej brzegi zrumienieją.
Efekt wizualny powyżej a smakowy – nie do opowiedzenia! Nigdy nie zdarzyło mi się, aby zachwycić się głównie sosem w pizzy, ale ten mojego pomysłu zdecydowanie dominował nad ciastem i innymi dodatkami. Zauważcie, że nie musiałam też dodawać innych przypraw typu pieprz czy czosnek jak dotąd, bo sosy TABASCO znakomicie je zastąpiły i wzbogaciły smak mojej pizzy. Mój chłopak też był zachwycony, stwierdził, że dotąd nie jadł tak dobrze doprawionej pizzy i że powinnam ten przepis opatentować i otworzyć własną pizzerię, do której już teraz zapraszam:) Warto wypróbować mój przepis lub skomponować własny z dodatkiem tych sosów – smacznego!