Wywiad z Jakubem Kuroniem

24 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

zupka

Witam Panie Jakubie, jestem pełna podziwu dla Pana akcji i fundacji Kuroniówka, to naprawdę wspaniale, że kultywuje Pan tradycję zapoczątkowaną przez swojego dziadka. Co Pana skłoniło do podjęcia tej szlachetnej działalności?

Witam wszystkich czytelników bardzo serdecznie. W mojej rodzinie od dawien dawna była silna chęć bezinteresownej  pomocy drugiej osobie. Mój pradziadek Henryk mawiał że…”lepiej gościa zabić niż nie nakarmi” to świetnie oddaje nasze nastawienie do bliźniego. Można powiedzie, że tą myśl twórczo rozwinął dziadek Jacek tworząc ideę zupy Kuroniówki. Z kolei w każdej prawie rozmowie z  Tatą przewijał się motyw pomocy słabszym i potrzebującym. Do dziś jednym z najbardziej pamiętnych wspomnień jest „ochrzan” jaki dostałem kiedy Ojciec dowiedział się, że uderzyłem mniejszego kolegę. Ostatnie kilka lat mojego życia to było niezłe zamieszanie. Teraz gdy nastąpił względny spokój postanowiłem zrealizować to co od dawno się we mnie tliło czyli Fundację Kuroniówka. Z resztą mając takich moralnych mentorów trudno w końcu nie zająć się działalnością charytatywną.

 Czy osoby w potrzebie korzystające z Waszej jadłodajni chętnie wracają na smaczny i ciepły posiłek?

Stołówki kuroniówki są w trakcie tworzenia więc ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Prowadzimy już kilka kantyn pod banderą „Biesiady z Kuroniem Catering” i spotykamy się wyłącznie z bardzo dobrym przyjęciem. Klienci bardzo często mówią nam, że nie korzystali z usług lepszego bufetu. Jeżeli chodzi o : klimat, obsługę, wystrój, oraz oczywiście kulinaria. To zdobyte doświadczenie chcemy przełożyć na bary „kuroniówki”. W planach mamy nie tylko smacznie i tanio karmić najbardziej potrzebujących oraz tych którzy będą płacić za posiłki. Wiadomo skądś trzeba czerpać środki na funkcjonowanie baru. Oprócz karmienia chcemy także zapewnić kącik zabaw dla dzieci, kursy z racjonalnego przygotowania posiłków, pomoc wolontariuszy w różnych kwestiach np. znalezienia pracy, wyjścia z nałogu itp. Chcemy żeby nasze stołówki były ciepłymi, słonecznymi miejscami gdzie miła obsługa każdemu pomoże i nikogo nie pozostawi bez pomocy. A to na pewno sprawi, że wszyscy będą do nas chętnie wracać.

 

Ogólne cele Stołówki Kuroniówki

1. Naszym celem jest stworzenie przyjaznej, estetycznej i optymistycznej stołówki z tanim, smacznym i naturalnym jedzeniem. Zapewnimy uśmiechniętą i zawsze pomocną obsługę. Stołówka Kuroniówka otwarta będzie przez 7 dni w tygodniu.

2. Stołówka Kuroniówka otwarta będzie dla wszystkich chętnych, czyli każdy będzie mógł przyjść do nas i zjeść smaczny i tani posiłek.

3. Dzięki zastosowaniu modelu ekonomii społecznej i wsparciu sponsorów każdego dnia wydamy kilkuset darmowych posiłków dla zarejestrowanych klientów pomocy społecznej (emeryci, renciści, osoby znajdujące się przejściowo w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej)

4. Nie karmimy osób pozostających na marginesie, które nie są zainteresowane zmianami w życiu.

 

Każda Stołówka Kuroniówka będzie zorganizowana w następujący sposób: 1. Sala konsumpcyjna z co najmniej 120 miejscami konsumpcyjnymi – jasny i pogodny wystrój z elementami dekoracyjnymi nawiązującymi do tradycji rodziny Kuroniów,

2. Animacyjny kącik dziecięcy

3. Animacyjny kącik porad fachowych – obsługiwany wspólnie z innymi organizacjami społecznymi w tym Centrum Inicjatyw Społecznych (CIS). Stworzona przyjazna przestrzeń do ekspozycji materiałów informacyjnych dotyczących różnorakich problemów w tym m.in. nałogi, prawo, zadłużenie, pomoc psychologiczna. Całodniowy dyżur wolontariusza rozmawiającego z gośćmi stołówki. Wolontariusz będzie indywidualnie przeszkolony w udzielaniu porad i wskazywaniu dróg wyjścia z problemów.

4. Animacyjny kącik gotowania na żywo obsługiwany przez uczniów szkół gastronomicznych – do tej pory gotowanie na żywo zarezerwowane było dla eleganckich restauracji. Damy wszystkim naszym gościom możliwość podziwiania i smakowania przygotowywanych na ich oczach specjałów. Stanowisko będzie obsługiwane w ramach wolontariatu przez uczniów szkół gastronomicznych.

5. Tablica ogłoszeń: pracy, pomocy i wymiany sąsiedzkiej,

6. Animacyjny kącik wymiany książek i czasopism,

7. Stanowisko/a komputerowe dla seniorów – stanowiska komputerowe, gdzie osoby starsze będą mogły poznać podstawy funkcjonowania komputera i internetu,

8. Sala szkoleń kulinarnych – zagospodarowana przestrzeń w celu przeprowadzania szkoleń kulinarnych z zakresu ekonomicznego gotowania. Sala przeznaczona do przyjęcia jednocześnie do 20 kursantów.

9. Możliwość przystosowania Stołówki Kuroniówki do funkcji kulturalnej – występy artystów, spotkania autorskie.

więcej zdjęć na fanpage: www.facebook.com/kuroniowka

Serdecznie dziękuję za rozmowę a czytelników zapraszam do kącika porad Pana Kuby np. jak smacznie ugotować rosół TUTAJ

 

rozmawiała: Małgorzata Kopeć