Borówkowy torcik z bitą śmietaną

23 czerwca 2013, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Podobno nie ma drugiego owocu, który zawierałby tak ogromną ilość antyoksydantów jak jagody.

Biszkopt

-3 jajka
-1/3 szklanki cukru pudru
-pół szklanki mąki
-niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli.

Przepis na biszkopt: Białka ubij ze szczyptą soli. W innym naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Połącz z ubitymi białkami i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Masa nie ma być jednolita, by nie stracić swojej puszystości. Wlewamy do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (tylko spód) blachy (ja używam tortownicy o średnicy 26cm). Pieczemy ok.25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kolejne warstwy:

-4,5 szklanki borówek lub innych jagód
-2 wiśniowe galaretki
-660g śmietany do ubijania (30% lub 36%)
-ok. 6 łyżek cukru (według uznania)

Przygotuj galaretkę i odstaw by lekko zgęstniała (2 galaretki rozpuść w ok.700ml wody)

Pierwsza i trzecia warstwa:

Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubij z trzema łyżeczkami cukru w schłodzonym pojemniku.

Troszkę mniej niż połowę bitej śmietany rozsmaruj na upieczonym biszkopcie

Na bitej śmietanie ułóż umyte jagody.

Druga i czwarta warstwa: Połowę lekko zastygniętej galaretki rozlej
na jagody i odstaw do zamrażalnika do momentu zastygnięcia.

Górę udekoruj według własnego uznania.