Apetyczne szaszłyki z pomarańczy i wołowiny

13 czerwca 2013, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 50 dag wołowiny
– 3 pomarańcze
– czerwona cebula
– 1/2 limonki
– łyżka brązowego cukru
– oliwa
– 1/3 pęczku koperku
– 3 gałązki tymianku
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jedną pomarańczę sparzyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek i koperek opłukać, parę gałązek koperku odłożyć, resztę posiekać. Połączyć sok z pomarańczy, sok z 1/2 limonki, 3 łyżki oliwy, cukier, tymianek, koperek, gałkę muszkatołową oraz goździki. Doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w marynacie, odstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. 2 pomarańcze obrać, wyciąć cząstki. Mięso osączyć z marynaty (zachować ją). Na szpadki nabić na przemian wołowinę, pomarańcze i cebulę. Szaszłyki ułożyć na grillu, piec 4-5 minut z każdej strony, smarując marynatą. Szaszłyki ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem. Podawać z grillowanymi warzywami.