Ziemniaczane łódki pieczone w ziołach z serem

12 maja 2014, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • Zioła prowansalskie
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • Sól
  • Świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować. Następnie wrzucić je do gorącej osolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie każdy ziemniak przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć środki.
  • Ziemniaczane łódki oprószyć ziołami prowansalskimi. Ser żółty wymieszać z bułką tartą i pokrojonym w drobną kostkę serem pleśniowym.
  • Mieszanką napełnić wydrążone ziemniaki. Zawinąć w folię aluminiową.Piec lub grillować około 20 minut.
  • Danie można podawać z sosem tzatziki udekorowane gałązkami świeżych ziół.

file1369944870