Ziemniaczane łódki pieczone w ziołach z serem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 8 ziemniaków
- Zioła prowansalskie
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- Sól
- Świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszorować. Następnie wrzucić je do gorącej osolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie każdy ziemniak przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć środki.
- Ziemniaczane łódki oprószyć ziołami prowansalskimi. Ser żółty wymieszać z bułką tartą i pokrojonym w drobną kostkę serem pleśniowym.
- Mieszanką napełnić wydrążone ziemniaki. Zawinąć w folię aluminiową.Piec lub grillować około 20 minut.
- Danie można podawać z sosem tzatziki udekorowane gałązkami świeżych ziół.