Wątróbka z grilla z sosem winno-malinowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
kilka gałązek rozmarynu
4 ząbki czosnku
4 czerwone cebule
200 g malin
pół szklanki czerwonego wina
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, wymieszać z oliwą, szczyptą pieprzu, rozmarynem i ząbkami czosnku przekrojonymi na pół. Przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny. Cebule pokroić w talarki, ułożyć obok wątróbki na tacce aluminiowej, grillować, aż mięso ładnie się zrumieni. Posolić wątróbkę. Maliny włożyć do rondelka, zalać winem, dusić, aż powstanie gęsty sos. Przetrzeć przez sitko, doprawić solą i pieprzem, polać wątróbkę. Doskonale komponuje się z sałatą lodową z łagodnym vinegretem.