Przepis na pyszną bruschettę z pomidorami, mozarellą i oliwkami

11 maja 2013, dodał: Karolla
Artykuł zewnętrzny

4 okrągłe bułeczki

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka posiekanej bazylii

4 duże pomidory

1 łyżka pasty pomidorowej

8 czarnych oliwek, przekrojonych na połowę, bez pestek

50 g sera mozarella, pokrojonego w plastry

sól i pieprz

świeże listki bazylii

Sos sałatkowy:

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Bułeczki przekroić na pół. 8 połówek bułeczek opiekać w tosterze przez około 2-3 minuty na złoty kolor. Czosnek, masło i bazylię razem utrzeć i rozsmarować na opieczonych bułkach. Pomidory włożyć do miski z gorącą wodą, a po wyjęciu widelcem zdjąć z nich skórki. Miąższ posiekać i wymieszać z oliwkami i pastą pomidorowa. Otrzymaną masę położyć na bułki. Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego i polać nim bułeczki. Na ich wierzchu położyć plasterki mozarelli. Doprawić solą i pieprzem. Następnie należy bułeczki ponownie opiec, by ser się rozpuścił. Udekorować listkami bazylii. Smacznego!

bruschetta