Orientalny, aromatyczny kurczak z ryżem

29 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

No kochani,ostatnio troszeczkę poeksperymentowałam w kuchni i wymyśliłam przepis na takie oto danie.Ja je uwielbiam,mogłabym je jeść ciągle i ciągle… :) Może wam też przypadnie do gustu.

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 2 duże czerwone papryki
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– cary
– kurkuma
– czosnek granulowany
– przyprawa do kurczaka
– przecier pomidorowy
– ryż długo ziarnisty

Przygotowanie:

Czerwoną paprykę płuczemy i kroimy na małe kwadraciki.Pierś z kurczaka myjemy i również kroimy na  małe kwadraciki.Na dużą patelnie wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.Wrzucamy pierś z kurczaka,lekko podpiekamy.Posypujemy cary,kurkumą,czosnkiem granulowanym i przyprawą do kurczaka.Dodajemy paprykę i podlewamy szklanką wody.Dusimy pod przykryciem przez 5 minut.W oddzielnym garnku gotujemy w tym czasie ryż.Na patelnie wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy pół kostki rosołowej.Gdy wszystko zacznie się gotować dodajemy przecier pomidorowy.Czekamy aż wszystko zacznie się gotować.
Po ugotowaniu ryżu nakładamy wszystko na talerz i gotowe :)
Smacznego!

testowała:

AngelFallen – Mam 21 lat. Obecnie ucze się zaocznie na kierunki Administracja. W czerwcu 2011 zostałam mamą cudownej Bianeczki. Właśnie przez ciąże i to że musiałam leżeć wciągnęłam się w świat próbek i testowania. Postanowiłam założyć blog który z każdym dniem staje się coraz bardziej popularny. Testuje przeróżne produkty zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Zawsze wstawiam szczere i sumienne pinie. Od pewnego czasu prowadzę również blog kulinarny. Kocham gotować więc postanowiłam podzielić się z innymi moimi przepisami i pomysłami w kuchni.Jestem otwarta na każde propozycje i bardzo chętnie nawiązuje współpracę.Blog kulinarny: