Panga w sosie z miodem i warzywami
filety z pangi
1 jajko
bułka tarta
wegeta
pieprz
Rybę rozmrażamy, posypujemy wegetą i pieprzem i odstawiamy na około pół godziny. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, rybę maczamy najpierw bułce potem w jajku i znów w bułce i smażymy na złoty kolor.
Sos:
1/3 szkl oleju
1/3 szkl octu
1/3 szkl wody
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 duże cebule
Dodatki:
Ogórek korniszon
Pieczarki marynowane
Cebulę pokroić w grubą kostkę, zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę razem podsmażyć i wlać wymieszane razem wodę z octem, olejem, miodem , cukrem i solą i lekko podgrzane aby się wszystko rozpuściło. Wszystko razem zagotować i pozostawić do wystudzenia. Do sosu można dodać ogórka lub pieczarki, oczywiście wedle własnego uznania.
Rybę smażoną układamy w szklanym naczyniu i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch układamy warzywa marynowane (mieszanka) lub wedle uznania. Odstawić do lodówki najlepiej na noc.