Kasza jęczmienna z warzywami i sosem jogurtowo-koperkowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 1 porcję (jak na zdjęciu):
– 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
– kawałek dyni
– pół małej cukinii
– 2 mniejsze pomidory
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
– koperek
– ulubione przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, curry)
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie kroimy dynię na mniejsze kostki i dusimy na patelni pod przykryciem, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Cukinię kroimy w plastry, pomidory w kostkę i po ok. 5 minutach dodajemy do dyni. Całość przyprawiamy, mieszamy i dusimy. Ugotowaną i odcedzoną kaszę przekładamy do warzyw i mieszamy. Wykładamy na talerz i polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z koperkiem.
Smacznego :)