Makaron niedźwiedzi z sosem pomidorowo-sezamowym
Składniki (na dwie osoby):
- puszka pomidorów bez skórki w całości lub krojonych
- 1/4 małej czerwonej papryczki chili
- 1/4 cebuli czerwonej
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 6 małych kuleczek mozzarelli
- garść świeżych listków bazylii
- 2 suszone pomidory z zalewy
- sól, pieprz biały, papryka słodka
- łyżka oleju
- mała połówka piersi z kurczaka (opcjonalnie)
- płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- makaron lekko czosnkowy
Jeśli mamy pierś, to myjemy ją, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, podobnie robimy z chili (bez pestek). Pomidory w puszce miksujemy na sos, w zależności od tego czy chcemy czuć kawałki pomidorów w sosie czy nie – miksujemy krócej bądź dłużej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę z chili i sezamem, lekko podsmażamy i wlewamy sos ze zmiksowanych pomidorów. Jeśli chcemy przygotować danie mięsne z piersią kurczaka, to dodajemy je teraz, wtedy kurczak będzie miękki i delikatny w środku. W między czasie gotujemy makaron. Sos jest gotowy, kiedy cebula zmięknie, nie trwa to długo..jeśli mamy pierś, to trwa to chwilę dłużej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i słodką papryką oraz koncentratem pomidorowym. Ja przypraw nie dodałam dużo, ponieważ nie chciałam „zabić” smaku sezamu. Na sam koniec, przed ułożeniem sosu na makaronie dodajemy posiekaną bazylię, i pokrojoną w ćwiartki mozzarellę, przez co zioła nie stracą koloru, a ser będzie delikatnie się ciągnął. Kiedy polejemy makaron sosem, na wierzch układamy pokrojone w paski suszone pomidory i listek bazylii.