Makaron muszle faszerowane pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- makaron muszle ok 12 sztuk ugotowanych al dente
- 1 cebula pokrojona drobno
- 3-4 duże pieczarki, pokrojone
- 1 oliwa z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki startego parmezanu (można zastąpić ewentualnie żółtym serem, np. gouda)
- 1/2 szklanki sera ricotta
- sól, pieprz do smaku
- + więcej parmezanu do posypania
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić z ognia, przestudzić.
- Ugotowany makaron wypełniać grzybowym farszem i układać w żaroodpornym naczyniu.
- W garnku podgrzać mleko, dodać parmezan i ricottę. Gotować przez 3-4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
- Sos serowy wlać powoli na dno naczynia z faszerowanymi muszelkami makaronowymi. Całość posypać jeszcze dowolna ilością parmezanu (według upodobań)
- Piec w temp. 220 st C przez ok 25 minut.