Kurczak z makaronem i mandarynkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 15 dag makaronu muszelki
- 1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50dag)
- 25dag szynki
- Szklanka śmietany
- ½ szklanka mleka
- 5 plastrów ananasa z puszki
- Puszka mandarynek
- 4 łyżki żurawiny lub rodzynek
- Jajko
- Łyżka masła
- Łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki curry
- Łyżka natki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, zalać zimną wodą o odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć makaron.
- Z kurczaka usunąć kości a mięso pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę i razem z kurczakiem wyłożyć na makaron. Żurawinę umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki osączyć z zalewy. Żurawinę, ananas i mandarynki wymieszać z makaronem.
- Mleko i śmietanę połączyć z rozmąconym jajkiem, sosem sojowym, curry, szczyptą soli oraz pieprzu. Polać makaron z mięsem i owocami. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni i zapiekać 20 minut.
- Zapiekankę można podawać w tym samym naczyniu, posypaną natką.