Szpinakowe lasagne

3 kwietnia 2013, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 400 g makaronu typu lasagne,

– 1 puszka pomidorów,

– 1 cebula,

– pół kilo mielonego mięsa,

– 300 g pieczarek,

– 400 g  mrożonego szpinaku

– 2 ząbki czosnku,

– 150 g startego sera,

– 6 łyżek masła,

– 5 łyżek maki,

– 150 ml mleka,

– olej,

– sól , pieprz, oregano, słodka papryka, bazylia.

 

Przygotowanie:

 

Płaty makaronu podgotować ok. 10 minut, uważając przy tym, aby się nie skleiły. Przełożyć na zimnej wody. Mięso podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę oraz czosnek, a następnie pomidory. Poddusić kilka minut. Pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, bazylią oregano i słodką papryką. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, sól oraz pieprz. Resztę masła roztapiamy, dodajemy mąkę i wlewamy mleko, pamiętając o mieszaniu. Na natłuszczonej formie układamy warstwy makarony, mięsa, szpinaku oraz sosu. Posypujemy serem. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180C.