Włoski makaron z cieciorką i pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
20 dkg drobnego makaronu
1 kg pomidorów
1 puszka cieciorki
świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek)
6 ząbków czosnku
1 papryczka chili
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory.
Posiekać zioła i dorzucić do pomidorów razem z liśćmi laurowymi.
Posolić, popieprzyć, dodać cukier i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć do zgęstnienia.
Cieciorkę odcedzić i dodać do sosu.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym żółtym serem (ach, powinien być parmezan) i udekorowane bazylią. Smacznego :)