Domowe wypieki dopełniają wielkanocne menu. Baby, mazurki i serniki stanowią nieodłączny element atmosfery tych wiosennych świąt, a bakalie nie tylko wzbogacają ich smak, ale też symbolizują doskonałość oraz dobrobyt. Orzechy i suszone owoce Siesta pozwolą przygotować perfekcyjne desery i dania główne na świąteczny stół.
Najbardziej znanymi wielkanocnymi ciastami są mazurki i baby. Baba drożdżowa od wieków gości na wielkanocnym stole. Dawniej gospodynie już na kilka dni przed świętami przebierały rodzynki i mieliły migdały, które później dodawały do ciasta. Idealnymi dodatkami do tego tradycyjnego wypieku są Migdały słodkie i Rodzynki sułtanki Siesta. Zmielone migdały nadadzą ciastu głębokiego aromatu, natomiast rodzynki dopełnią jego smaku.
Perfekcyjny mazurek musi być płaski, kruchy, nadziewany konfiturą i obficie przybrany bakaliami. Aby wyglądał pięknie Siesta poleca do ozdoby: Migdały płatki, Orzechy włoskie, Orzechy laskowe oraz Rodzynki królewskie. Wzór i kompozycja dekoracji zależy od fantazji pani domu.
Bakalie w Wielkanocnym menu to świadectwo dobrobytu oraz wróżba bogactwa na kolejny rok. Dlatego nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole. Wzbogacą nie tylko wypieki: tradycyjne mazurki, drożdżowe i piaskowe baby, serniki pieczone lub na zimno, ale też dania mięsne czy sałatki. Sposobów na ich włączenie do wielkanocnego menu jest wiele, a dodatek bakalii Siesta to gwarancja kulinarnego sukcesu.