Makaron z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- ½ kg truskawek
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- 3 łyżki serka waniliowego
- 2 łyżki cukru
- Wiórki kokosowe do posypania
- Listki mięty lub melisy do dekoracji
- 40 dag makaronu np. kokardki, świderki
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki oczyścić, opłukać i oderwać szypułki. 10 truskawek pokroić w kostkę a resztę zmiksować. Do zmiksowanych truskawek dodać śmietanę, serek waniliowy, cukier i wymieszać. Na koniec dodać truskawki pokrojone w kostkę i wymieszać. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy wiórkami kokosowymi. Danie podajemy udekorowane listkami mięty lub melisy oraz ćwiartkami truskawek.