Cannelloni ze szpinakiem i twarożkiem w sosie pomidorowym

21 marca 2013, dodał: nicestt
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 450 g szpinaku
  • 500 g twarogu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • tabasco
  • sos pomidorowy
  • śmietanka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • starty żółty ser


Przygotowanie:

1. Na oleju smażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na szklisto. Dodaję na koniec przeciśnięty czosnek, mieszam i wrzucam szpinak. Może być zamrożony. Czekam aż woda całkowicie wyparuje. Dodaję tymianek, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na kilka minut i dodaję zmielony twaróg. Mieszam. Można dodać łyżkę śmietanki.

2. Makaron lekko gotuję przez 3 minuty. Odcedzam i nadziewam szpinakiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.

3. Sos pomidorowy można przygotować samemu lub użyć gotowego. Dodając śmietankę i tabasco.

4. Rurki zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Pieczemy najpierw 15 minut w 190 st a później można zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze ok 15 minut. Co jakiś czas należy polać rurki sosem żeby nie były twarde. Minutę przed końcem posypujemy startym serem. I gotowe!

Smacznego!

file1363868144