Panna cotta z konfiturą z czerwonej porzeczki

19 marca 2013, dodał: Veronme
Artykuł zewnętrzny
 

Składniki: 

  • 2 opakowania śmietanki kremowej Wypasionej 30% tłuszczu 375 ml MLEKOVITA
  • 70g cukru
  • laska wanilii Royal Brand
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: 

  • konfitura z czerwonej porzeczki Krokus

Sposób przygotowania: 
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyciągnąć ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietankę wlać do garnka, dodać cukier, laskę wanilii z ziarenkami i powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około 10 minut, stale mieszając, nie doprowadzając do przywarcia i przypalenia masy. Następnie wyciągnąć laskę wanilii i dodać wcześniej przygotowana żelatynę. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Miseczki opukać zimną wodą i rozlać do nich gotową śmietankę. Poczekać, aż ostygnie i chłodną wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Aby wyciągnąć pannę cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, a po wyjęciu ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami. Górę udekorować konfiturą z czerwonej porzeczki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Panna cotta z konfiturą z czerwonej porzeczki

  1. avatar myszka9988 pisze:

    Panna cotta prosty i bardzo dobry deser

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺