Pełnoziarniste bajgle miodowe

16 marca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
  • 300-350 ml letniego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)
  • jajko (do posmarowania)
  • ulubione ziarenka (siemię lniane, mak, sezam)
    Przygotowanie:

    Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. 

    W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym.

    Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.

     

file1363437663