Skręcane paluchy z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami

16 marca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • 50 dkg mąki
  • 30 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 jajko

Farsz:

  • 50 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dodać masło, żółtka i śmietaną. Wyrobić jednolite cisto i wstawić do lodówki na 2 godz. 
 
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki dokładnie umyć i obgotować w gorącej wodzie przez ok 5 min. Odsączyć, wystudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 
 
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt. Na jedną połowę nałożyć cały farsz, następnie przykryć drugą połową. Boki dokładnie skleić i nożem kroić paski grubości ok 2 cm. Każdy skręcić w paluchy, posmarować jajkiem i przełożyć na blachę. Piec przez ok 25-30 min w temperaturze 200-220 C

 

 

file1363437517