Makaron domowej roboty i ślimaczki drożdżowe

13 marca 2013, dodał: Moje Kucharzenie
Artykuł zewnętrzny

Dzięki uprzejmości portalom Urodaizdrowie.pl i Pokochaj olej rzepakowy  kilka tygodni temu otrzymałam do testowania olej rzepakowy wraz z shakerem do dresingów.

dan

 

Olej rzepakowy, znany jest na całym świecie, ale bardzo niedoceniany.

Bogate źródło deficytowego Omega-3

Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których najbardziej cenne są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-6 i Omega-3. W naszej diecie deficytowym składnikiem są kwasy Omega-3, dlatego w przypadku mieszkańców naszej szerokości geograficznej nacisk kładzie się na zwiększenie spożycia produktów, będących bogatym źródłem tych składników. Do takich produktów należy olej rzepakowy, który wyróżnia się największą zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3 spośród tłuszczów roślinnych (10-krotnie większą niż w przypadku oliwy z oliwek).

Optymalny skład kwasów tłuszczowych

Olej rzepakowy cechuje się nie tylko dużą zawartością wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, ale także idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcją tych składników, tj. 2:1. Ten optymalny stosunek kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, która zakłada ograniczenie spożycia kwasów Omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia Omega-3. W przypadku oliwy z oliwek, z racji dużo mniejszej niż w przypadku oleju rzepakowego zawartości kwasów Omega-3, stosunek kwasów tłuszczowych nie jest już tak korzystny, gdyż wynosi 9:1.

Przewaga oleju rzepakowego uwidacznia się także w zakresie niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te oddziałują negatywnie na organizm, zwiększając ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. Olej rzepakowy wyróżnia się najmniejszą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich tłuszczów roślinnych. Wyjątkiem nie pozostaje tutaj oliwa z oliwek, która cechuje się dwukrotnie większą zawartością niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych niż ma to miejsce w przypadku oleju rzepakowego.

 Przewaga „oliwy Północy”

Ze względu na wysoką, najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego, olej rzepakowy bywa nazywany „oliwą Północy”. To określenie poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje lepsze dostosowanie właściwości polskiego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3).

Z analizy składu poszczególnych tłuszczów roślinnych wynika, że to olej rzepakowy jest produktem o najkorzystniejszych z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka właściwościach. Optymalna proporcja NNKT, najniższa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także wysoka, zbliżona do oliwy z oliwek, zawartość kwasu oleinowego, przesądzają o przewadze oleju rzepakowego nad innymi tłuszczami roślinnymi.

Celem kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Badania postrzegania oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych przeprowadzone na reprezentatywnej próbie polskich i łotewskich konsumentów pokazują, że olej rzepakowy, zwany „oliwą północy”, jest niedoceniany, a wiedza na temat jego walorów odżywczych, doskonałego składu i kulinarnych zalet bardzo powierzchowna i niepełna.

źródło: Pokochaj olej rzepakowy
Wyżej wspomniany olej rzepakowy wykorzystywałam w przygotowaniu:
1. domowego majonezu
2. makaronu tradycyjnego

makaron
3. drożdżowych ślimaków z cynamonem

sli
4. do smażenia jajek sadzonych
5. do duszenia warzyw
6. do surówek
7. spożywałam olej rzepakowy żując na czczo 1 łyżkę oleju w ustach ok.20 min. co sprzyja odtruwaniu i oczyszczaniu organizmu.

Ogólnie olej bardzo mi smakuje. Po dłuższym ssaniu oleju dopiero czuje się jego smak. Jest neutralny w smaku, ale i lekko słodkawy. Śmiało mogę powiedzieć, że olej moim zdaniem jest najbardziej neutralnym w stosowaniu, a mianowicie nie zmienia smaku potraw, co jest bardzo ważne dla mnie.
Chociaż olej rzepakowy od początku gości w mojej kuchni w parze z oliwą z oliwek, nigdy nie przywiązywałam wagi do jego właściwości i wartości odżywczych.  Bardzo się cieszę, że mogłam testować dla Was olej rzepakowy od „Pokochaj olej rzepakowy”

Testowała:

Lidia – Jestem żoną, gośpodynią domu i pasjonatem kucharzenia od wielu lat. Od niedawna postanowiłam podzielić się z całym światem moim kuchennym doświadczeniem.
Prowadzi bloga: http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/