Cantuccini, ciasteczka do kawy
Twarde, idealne do moczenia w kawie lub herbacie, pyszne, słodkie, banalnie proste i dość zdrowe :)
Składniki na około 500 g ciasteczek:
280 g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru
2 jaja
szczypta soli
1 łyżeczka sody
200 g sparzpnych i obranych ze skórki migdałów
opcjonalnie: skórka otarta z cytryny lub kilka kropli aromatu
Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą pianę, następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę z sodą, dodaj sól oraz aromat. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj migdały, w całości. Wymieszaj wszystkie składniki i podziel ciasto na 4 części z każdej z nich uformuj wałek, lekko go spłaszcz nożem. Uformowane wałeczki ułóż na blasze i piecz ok. 20 min w 190 st.C, następnie wyjmij ciasto i pokrój na mniejsze kawałki. Porozrzucaj je na blasze i podpiecz ponownie jeszzce 3-5 minut.