Witaminowe sałatki w sam raz na wczesną wiosnę
Słońce już daje znać o zbliżającej się wiośnie, jednak poranne przymrozki wciąż dają w kość. W dniach przejściowych pomiędzy zimą a wiosną najłatwiej nabawić się przeziębienia czy grypy.
Dlatego powinniśmy dostarczyć swojemu organizmowi jak najwięcej witamin, by nie musiał w pojedynkę walczyć o nasze zdrowie. W kolejnym artykule omówię każdy z owoców i warzyw, wskazując na ich najważniejsze wartości odżywcze.
Poniżej przedstawiam propozycje wybranych i opracowanych przeze mnie witaminowych sałatek, pochodzących z książki: Kuchnia Polska z wyd. O-press:
Sałatka brokułowo-pieczarkowa.
Składniki: 1 duży brokuł, 2 czerwone cebule, 200g pieczarek, 5 jaj, majonez, łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, sól.
Brokuł umyć i gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie podzielić na różyczki. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki. Jaja ugotować na twardo i posiekać w kostkę. Do dużej salaterki wsypać warzywa, pieczarki oraz jaja, wszystkie składniki wymieszać, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, a następnie polać majonezem wymieszanym z musztardą.
Sałatka fantazyjna owocowa.
Składniki: 2 pomarańcze, banany, kiwi, duże jabłko, 4 krążki ananasa z puszki, łyżka soku z cytryny, 2 łyż. cukru-pudru, 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub opcjonalnie sok z białych winogron).
Pomarańcze umyć, obrać i podzielić na cząstki. Osączone krążki ananasa pokroić (każde na 8 części). Kiwi obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Zdjąć skórkę z bananów, pokroić je w cienkie krążki. Jabłko umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce włożyć do salaterki, skropić sokiem cytrynowym i delikatnie zamieszać. Białe wino (lub sok z winogron) wymieszać z cukrem pudrem, polać nim sałatkę. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
Składniki: 5 małych pomidorów, główka sałaty, puszka kiełków sojowych, puszka kukurydzy, 200 g sera feta, 2 łyżki ziaren słonecznikowych, sos sałatkowy winegret.
Sałatę po opłukaniu porwać na kawałki. Pomidory pokroić w ósemki lub plastry. Kukurydzę i kiełki odsączyć z zalewy, ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i polać sosem. Całość posypać ziarnami słonecznika (opcjonalnie uprażonymi na suchej patelni).
Składniki: 3/4 puszki kukurydzy, 1/2 puszki kiełków sojowych, puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 ogórki konserwowe, 2 płaty czerwonej konserwowej papryki, torebka ryżu, 1/2 strąka papryki żółtej lub czerwonej, pomidor, czubata łyżka majonezu oraz sól i pieprz do smaku.
Ryż ugotować z solą na sypko. Paprykę, ogórki, pomidora i kiełki pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić dolą i pieprzem. Schłodzić. Najlepiej pasuje jako dodatek do mięs.