Zupa krem z brukselki
60 dag brukselki, 1 litr rosołu warzywnego( może być też z kostki), szklanka śmietany kremówki, żółtko, łyżka mąki, 3 łyżki zimnego mleka, sól, cukier, pieprz biały.
Opłukaną brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę ( wody powinno być tyle, by zaledwie przykrywała brukselkę) i gotujemy, nie przykrywając garnka, przez 10-15 minut. Gdy brukselka będzie miękka, miksujemy ją lub przecieramy przez sito. Następnie łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy raz jeszcze i trzymamy na ogniu ok. 3 min.( aż mąka straci smak surowizny). Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem i od razu podajemy z groszkiem ptysiowym lub z paluszkami z ciasta francuskiego