Krucha tarta marchewkowa z farszem z mielonego mięsa

6 marca 2013,
dodał: maagdusiaa22
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, ¾ kostki masła, 1 jajko, sól.

Farsz: 50 dag mielonego mięsa, 3 marchewki, 1 pomidor, 10 dag startego sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano, 2 ząbki czosnku, tłuszcz do formy.

Wykonanie ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Schłodzić 20 minut w lodówce.

Wykonanie farszu: marchewki obierz, opłucz i potnij w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. Dodaj marchew i smaż jeszcze kilka minut. Farsz przypraw do smaku solą pieprzem słodką papryką oregano oraz obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem, spód ponakłuwaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C piecz około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż farsz. Przykryj plasterkami pomidora, posyp serem. Ponownie wstaw do piekarnika na około 15 minut.

file1362589965



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....