Kanapki z Kornwalii

25 lutego 2013, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pomarańcza,

2 średnie winne jabłka,

3 łyżki majonezu,

6 łyżek śmietany,

łyżka tartego chrzanu,

cebula,

4 łyżki gęsiego smalcu,

4 płaty pieczeni wołowej,

4 duże kromki bułki pszennej,

sól,

cukier,

pieprz.

Przygotowanie:
Majonez mieszamy z chrzanem, śmietaną i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, doprawiamy cukrem do smaku i ubijamy trzepaczką  na sos. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy gęsi smalec i na małym ogniu mieszając-smażymy plasterki jabłek oraz również pokrojoną w plasterki cebulę, ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Na 5 minut dokładamy mięso aby się podgrzało. Na kromki bułki kładziemy ciepłe mięso z jabkami i cebulą oraz polewamy zimnym sosem pomarańczowym.