Rosół na kaczce
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- udo z białej kaczki;
- kostka rosołowa;
- 4 marchewki;
- pietruszka;
- cebula;
- bazylia;
- oregano;
- sól;
- pieprz;
- ziarenko smaku.
- Makaron
Opis przygotowania:
Do dużego garnka wlać 3/4 wody i wrzucić udko z białej kaczki. Stawiamy to na duży ogień. Dodajemy do garnka również kostkę rosołową. Kroimy w plasterki marchewkę, a wzdłuż pietruszkę. W cebulę wbijamy widelec i delikatnie przypalamy ja na najmniejszym palniku na gazie. Taka opaloną cebulę wrzucamy wraz z pokrojonymi warzywami do rosołu. Wszystko razem gotujemy już na małym ogniu, aż udo z białej kaczki będzie miękkie, a rosół nabierze dużo oczek :) jak mięsko będzie miękkie dodajemy przyprawy po kolei oregano, bazylię, sól pieprz oraz ziarenko smaku. Wszystko razem mieszamy. Rosół gotowy. :) Następnie przygotowujemy w drugim garnku wodę osoloną oraz wlewamy troszkę oleju (aby makaron podczas gotowania nie sklejał się). Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda nam się zacznie gotować, to wsypujemy makaron. i już ogień zmniejszamy, aby był średni. Gdy makaron będzie już ugotowany to odcedzamy.