Krem z porów na zimową porę

15 stycznia 2015, dodał: Loreta
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 3 średnie pory (tylko jasne części)

– 5 ziemniaków

– 1,2 litra bulionu warzywnego

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– 3 kromki chleba

– 3-4 łyżki masła

– sól i pieprz

– 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

– 2-3 łyżki śmietany 18%

– olej z pestek dyni

PRZYGOTOWANIE:

Chleb kroimy w kosteczkę. Na patelni z łyżką masła przygotowujemy grzanki aż się zarumienią. Pory dokładnie myjemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty czosnek, lekko podsmażamy. Teraz dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i pory, blanszujemy, uważając by się nie zrumieniły. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i zawartość patelni. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku i podbijamy śmietaną.

file1359405913