Żółty ser obniżający poziom cholesterolu Pecorino

28 stycznia 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

To Ci się spodoba! Jeśli do tej pory z bólem serca rezygnowałaś z ulubionej kanapki z żółtym serem, a spaghetti oprószałaś jedynie kilkoma wiórkami startego parmezanu, bo lekarz kazał, a dietetyk przestrzegał przed bombą cholesterolową jaką są żółte sery, koniecznie spróbuj tego! Pecorino, to owczy ser idealny dla dla wszystkich miłośników serów z … podwyższonym poziomem cholesterolu.

Ten gatunek sera produkowany jest w głównie na Sardynii, w Lazio i w okolicach Grosseto w Toskanii, a także na Sycylii. Jest wyrabiany z mleka pewnej tajemniczej rasy owiec i ma właściwości obniżania poziomu cholesterolu w organizmie człowieka. Brzmi fantastycznie? Takie rewolucyjne wiadomości przynosi nam brytyjski magazyn medyczny British Journal of Nutrition wydawany w Cambridge. Badania naukowe prowadzone były przy współpracy uczonych z uniwersytetów w Cagliari na Sardynii, w Pisie w Toskanii oraz jednego z producentów sera. Wyniki badań pokazują, że pecorino wyrabiany z mleka owiec karmionych świeżą trawą, zbija poziom cholesterolu we krwi osób jedzących go nawet o 7 %. Pecorino jest serem podpuszczkowym, dojrzewającym, twardym, o lekko pikantnym smaku.

Cena w polskich sklepach kształtuje się od 80 do 100zł za 1kg.

NA ZDROWIE! :) – Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl