Pączki

7 lutego 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

0,5 l wody
10 dag drożdży
5 żółtek
1 kg mąki
5 łyżek cukru
1/3 masła
szczypta soli
marmolada (smak według upodobania)
olej do smażenia

Do ciepłej wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy, odstawiamy aż wyrosną.
Gdy drożdże urosną dodajemy do nich mąkę, żółtka, sól oraz na koniec rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt rzadkie dodajemy troszkę maki.
Z ciasta robimy małe placuszki, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady. Dokładnie zaklejamy.
Tak zrobione pączki zostawiamy pod przykryciem aż urosną.
Smażymy na głębokim, rozgrzanym ojeju.

file1265571965



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.