W Wigilię oddajmy głos rybom!

6 grudnia 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tradycyjnych przysmaków na barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami czekamy niecierpliwie cały rok. Wśród 12 potraw z pewnością znajdzie się również miejsce na dania, które nigdy wcześniej nie gościły na naszych stołach. W te Święta postawmy na ryby, które pozwolą nam wypłynąć na ocean naszych kulinarnych możliwości!

Odpocząć od karpia

Co roku wraz z nadejściem okresu świątecznego pojawia się pytanie – czy na Wigilię przygotowywać tradycyjne, doskonale wszystkim znane dania, czy zaryzykować wypróbowanie oryginalnego przepisu? Jedno jest pewne – przyrządzanie tych samych, „dyżurnych” wręcz dań, grozi kulinarną monotonią i traktowaniem przedświątecznego czasu spędzanego w kuchni jedynie jako nieprzyjemnego obowiązku. Jest jednak sposób na to, by wprowadzić do menu element nowości, nie odcinając się przy tym od tradycji. Warto postawić na dania rybne! I nie chodzi tu bynajmniej o karpia. Choć można przygotować go na wiele sposobów – usmażyć, podać w galarecie, po żydowsku, w szarym sosie – nie wszyscy za nim przepadają. Dużo ości, nieprzyjemny zapach i tłuste mięso – to najczęściej wytaczane zarzuty przeciwko tej rybie. Do wyboru mamy jednak wiele innych, niezwykle smacznych i zdrowych, gatunków.

Rybna rewolucja

Dawniej w kuchni polskiej na świątecznym stole królowały ryby. Pojawiły się one jednak znacznie później niż potrawy z grzybów, warzyw i zbóż – początkowo mogli pozwolić sobie na nie głównie możnowładcy. Z czasem, dzięki hodowli, stały się podstawą świątecznego menu. Do przygotowania ciekawych dań wcale nie są potrzebne egzotyczne gatunki. Świetnie sprawdzą się polskie ryby – sandacz, szczupak czy pstrąg. Dobrze przyrządzony szczupak w śmietanie z kaparami czy pstrąg pieczony z migdałami to prawdziwa uczta dla podniebienia! – Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie ryb na słodko – radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy – To z pozoru nietrafione połączenie sprawdza się w wielu przypadkach doskonale. Przykładowo niebanalną alternatywą dla śledzia w occie lub śmietanie jest śledź miodowo-cytrynowy. By go przygotować, należy najpierw wymoczyć filety w wodzie, a następnie połączyć sok z wyciśniętych cytryn z miodem i w tak powstałej zalewie trzymać ryby minimum przez trzy godziny. Polane oliwą i udekorowane cząstkami kiwi, pomidorem i świeżą miętą z pewnością staną się naszą popisową specjalnością – dodaje Muzyczka. Wyrazisty smak możemy nadać rybom również dzięki sosom. Do ryb morskich – na przykład dorsza –  idealnie będzie pasował sos koperkowy Tarsmak, a do mintaja – sos czosnkowy.

Morze możliwości

Ryby do kulinarnych eksperymentów nadają się znakomicie. Można je przygotować na wiele sposobów – smażąc, parząc czy piekąc. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu ciężkostrawnych potraw, są źródłem wartościowego białka oraz skarbnicą cennych minerałów i witamin. Dzięki wprowadzaniu nowych przepisów, wigilijny stół nie będzie wyglądał co roku tak samo. Dania rybne możemy zaproponować bliskim zamiast lub jako alternatywę dla znanych świątecznych dań. Kto wie – może nawet nasi dziadkowie sięgną po kawałek karmelowej ryby zapiekanej z brokułami lub zamiast barszczu wybiorą zupę z białej ryby z małżami…?

file1354798401