Meksykańskie naleśniki

28 listopada 2012, dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • ok. 300 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g gotowanej wołowiny (ew. mielonej surowej)
  • 2 czerwone cebule
  • papryka czerwona
  • papryka chilli
  • ziarna z 2 kolb kukurydzy (ew. puszka kukurydzy)
  • czerwona fasola z puszki
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól

Smażymy naleśniki. I zaraz zabieramy się za farsz. Jeśli mamy wołowinę mieloną smażymy ją na patelni. Ja miałam gotowaną, więc zmieliłam ją w malakserze. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i słodką paprykę. Mieszamy  z mięsem. Dodajemy kukurydzę (u mnie gotowaną 10 minut), fasolę, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki oraz 3 łyżki koncentratu. Zamiast tych dwóch składników można użyć pomidorów krojonych z puszki. Na samym końcu dodajemy zmiksowaną lub bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy zagotowujemy.