Waniliowe mufinki
składniki:
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szkl.oleju
1 jajko
1 3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
½ szklanki dżemu malinowego [dżem truskawkowy z cynamonem]
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka masła
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Mleko wymieszać z ekstraktem, jajkiem, olejem. Mąkę, proszek, sól przesiać razem do mokrych składników. Wymieszać trzepaczką (niezbyt długo, mogą zostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej wyłożyć 2 łyżki ciasta, na to wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu i przykryć łyżką ciasta. Piec ok. 35-45 minut na złoto. Wystudzić.
Polewa:
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Ciepłą polewą posmarować babeczki. Pozostawić do zastygnięcia, przechowywać w lodówce.