Sweet Bloody Muffin

21 listopada 2012, dodał: nene
Artykuł zewnętrzny
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kakao (zapomniałam
dodać)
1/4 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/4 łyżeczki soli
55g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii
1 duże jajko
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka czerwonego
barwnika spożywczego (dałam
2 łyżeczki barwnika Wilton)
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki sody
oczyszczonej

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 70g masła
  • 1 duże jajko (2 małe)
  • 1/2 szklanki śmietany

konfitury z gruszek (najlepiej własnej produkcji)

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki świerzych malin

Suche składniki ciasta: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól dokładnie razem mieszamy. Barwnik łączymy ze śmietaną. Cukier i miękkie masło ucieramy na delikatną masę, nastepnie dodajemy wanilię, jajko(a) i razem mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy po trochę „suchej mieszanki” i śmietany, a następnie miksujemy.

Do przygotowanych foremek na dno nakładamy odrobinę ciasta, następnie łyżeczkę konfitur i przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości foremki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy około 20-25 min.
Porcja ciasta wystarcza na 12 standardowych muffinek.

Przestudzone muffinki dekorujemy pysznym kremem przygotowanym w nastepujący sposób:
Lekko ubijamy serek, dodajemy cukier i zminą śmietankę, wszytsko razem miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania sztywnej masy. Przygotowany krem delikatnie łączymy z kawałkami malin.