Muffinki z piankami marshmallow
Sa to muffinki idealne na dziecięce urodziny i kinderbale, proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe i ciągnące się dzięki dodaniu do nich pianek marshmallow.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
2 tabliczki czekolady mlecznej
1,5 szklanki mleka
100 ml oleju
2 jajka
pianki marshmallow np.Haribo lub Jojo, bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, płatki migdałów), cukrowe kuleczki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy. Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka – mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem. Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.20 minut.
Przygotowujemy lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny.
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, bakaliami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów – jak sobie dziecko wymarzy.