Podobno Hipokrates był jednym ze zwolenników jej zdrowotnych właściwości. Również w średniowiecznej Europie miała wiele zastosowań – jako lek, afrodyzjak i balsam do pielęgnacji skóry. W XVII i XVIII w. była popularnym napojem. Polecana szczególnie osobom z dolegliwościami żołądka. Mowa o serwatce.
Serwatka jest płynnym produktem ubocznym powstającym z mleka w czasie produkcji serów. Ser jest wytwarzany poprzez krzepniecie mleka; wydzielona płynna pozostałość oddzielana jest od skrzepu – jest to właśnie serwatka. Serwatka zawiera składniki odżywcze, ale dopiero w ostatnich latach zaczęto wykorzystywać ją do otrzymywania wysokiej jakości preparatów białkowych i witamin.
Białka zawarte w serwatce zawierają aminokwasy, związki organiczne niezbędne w żywieniu.
Natomiast ich wartość biologiczna jest większa niż w kurzym jajku. Przy produkcji serów laktoza czyli cukier mlekowy trafia prawie w całości do serwatki. Pożyteczne bakterie występujące w naszym jelicie można powiedzieć, ż e z tego też powodu przepadają na serwatką. Przyspiesza to trawienie i chroni od procesów gnilnych. Jednak zdaniem wielu dietetyków cukier mlekowy wspomaga absorbowanie wapnia, co wychodzi na dobre naszym kościom i zębom. Serwatka jest także bombą witaminową. W jej skład wchodzą witaminy rozpuszczalne takie jak B2, B12, B1 i B6. Zawiera też kwas pantotenowy, którego brak wywołuje m.in. stany zapalne skóry, biegunki, zahamowanie wzrostu, siwienie i wypadanie włosów. Niezaprzeczalnym faktem jest również obecność w niej składników mineralnych: fosforu, wapnia, jodu, sodu.
Osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się wypijanie rankiem na czczo szklanki chłodnej serwatki. Zawarta w niej laktoza działa lekko przeczyszczająco. Zatwardzenie występuje często u osobników gustujących w pokarmach o nikłej zawartości tzw. materiałów balastowych, jak błonnik pobudzający ruchy robaczkowe jelit, unikających pożądanego wysiłku fizycznego oraz pijących zbyt mało płynów.
Serwatka wytwarzana w gospodarstwach domowych jest cenionym produktem, nie tylko do napojów dobrze wpływających na układ pokarmowy, również jako składnik przepisów kulinarnych. Kobiety znają jej właściwości kosmetyczne: poprawia wygląd włosów i skóry, jest też stosowana do higieny intymnej.
zobacz również:
- Co jeść żeby zwiększyć odporność organizmu?
- Odporność dzieci: fakty i mity
- Seler wzmacnia układ odpornościowy
- Jak wzmocnić odporność organizmu?