Muffinki renifery

16 listopada 2012, dodał: Cinnamonelf
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ok.30 babeczek:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka zmielonego cynamonu
• 230 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

2. Krem:

• 600 ml śmietany kremówki (36%)
• 250 g serka mascarpone
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to nie to samo co aromat)
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

3. Ponadto:

• precelki
• oczy – białe groszki (np. cukierki korsarze), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
• wiśnie kandyzowane na noski (ja z robiłam z czerwonych M&M i malin)
Udekorować babeczki.
1.Składniki na ok.30 babeczek:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka zmielonego cynamonu
• 230 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

file1353097327



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...