Muffinki renifery
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ok.30 babeczek:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka zmielonego cynamonu
• 230 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
2. Krem:
• 600 ml śmietany kremówki (36%)
• 250 g serka mascarpone
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to nie to samo co aromat)
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.
3. Ponadto:
• precelki
• oczy – białe groszki (np. cukierki korsarze), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
• wiśnie kandyzowane na noski (ja z robiłam z czerwonych M&M i malin)
Udekorować babeczki.
1.Składniki na ok.30 babeczek:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka zmielonego cynamonu
• 230 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.