Przepisy na pierogi ze szpinakiem

8 listopada 2012, dodał: ania-gotuje
Artykuł zewnętrzny

Dla jednych ulubione warzywo, podstawa dań, fantastyczna inspiracja kulinarna. Dla drugich – bezsmakowa zielenina… i wspomnienie z przedszkola, kiedy to Pani mówiła zjedz jeszcze widelec.

Tak, mowa o szpinaku ;) Sama go nie cierpiałam tak bardzo że tapetowałam nim ściany. Babcia jednak zawsze twierdziła, że dorosnę wtedy kiedy zacznę jeść owe warzywo. I fakt szpinak smakuje mi teraz tak bardzo że staram się go dodawać wszędzie.Szpinak niesłusznie ma opinię papki bez smaku. Dobrze doprawiony, najlepiej świeży szpinak to fantastyczna rzecz – na zimno jako sałata i na gorąco.

Zawiera przede wszystkim dużą ilość witaminy C oraz żelaza. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin i soli mineralnych.

Ze szpinakiem można jeść praktycznie wszystko: W sałatkach, kanapkach, przekąskach i daniach głównych. Makarony ze szpinakiem, pierożki, naleśniki, omlety, ciasto francuskie i zupa ze szpinaku. Ryby i owoce morza z dodatkiem szpinaku.

Pomysłów może być tysiące Młody, świeży i chrupiący i szpinak mrożony, wszystko zależy od naszych upodobań.

A oto kilka prostych przepisów ze szpinakiem w roli głównej:

Składniki:

– świeży lub mrożony szpinak (nie siekany – najlepszy będzie w liściach)
– czosnek
– 2 jaja
– sól, pieprz
– śmietana lub jogurt, najlepiej typu greckiego

Sposób przygotowania:
Świeży szpinak myjemy dokładnie, płuczemy i osuszamy.
Na odrobinie oleju podsmażamy chwilkę posiekany czosnek. Uwaga, pilnujemy, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki!
Wrzucamy szpinak (uwaga, świeże liście znacznie tracą na objętości!). Nie doprowadzamy do stanu papki! Doprawiamy jogurtem lub śmietaną oraz solą i pieprzem. Wlewamy rozkłócone jajka. Mieszamy do czasu, aż jajka zetną się tak. jak lubimy.

Na początek sprawdzony przepis na ciasto napierogi. Ciepła woda i mąka to wszystko, czego potrzebujesz. Dla poprawy smaku możesz dodać masła. Jajek nie dodawaj!

Przepis na ciasto na pierogi:

Składniki:

– ½ kg mąki typu 500
– ciepła woda (ok. 1 szklanki)
– sól
– ew. łyżka masła

Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie, wlej w nie niepełną szklankę dobrze ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto. Po kilku minutach dodaj masło, jeśli trzeba – dolej wody. Wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Najlepiej, jeśli uda ci się skończyć wyrabianie, póki ciasto jest jeszcze ciepłe.
Rozwałkuj, wycinaj kubkiem/szklanką krążki, nadziewaj łyżką farszu…

Farsz do pierogów: szpinak z białym serem

Składniki:

½ kg szpinaku (świeży lub mrożony)
½ kg białego sera
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Świeży szpinak dobrze wypłucz i zblanszuj, mrożony rozmroź (podduś i odparuj wodę). Biały ser rozgnieć w misce, wymieszaj dokładnie ze szpinakiem, dodaj rozgnieciony z solą czosnek, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej.
Nadziewaj pierogi i gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oliwy.
Są gotowe kiedy wypłyną na wierzch.

Farsz do pierogów: szpinak z żółtym serem

Składniki:

2 kg świeżego szpinaku
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
3 pomidory
4 łyżki ostrego żółtego sera, startego na tarce
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj, odrzuć grubsze łodygi. Posiekaj. Zdejmij skórkę z pomidorów, wytnij miąższ.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli.
Dorzucaj na patelnię partiami Szpinak, lekko podduś, a potem dorzuć pomidory Dopraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdejmij z ognia, dosyp żółty ser, starannie wymieszaj całość.
Nadziewaj i ugotuj pierogi. Podawaj polane stopionym masłem.

Więcej propozycji wkrótce!



Ania Gotuje!

file1352369556