Wytrawne muffiny z oliwkami i fetą

3 listopada 2012, dodał: Matylda2
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ok.12 muffinek:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła (roztopione)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu
  • 100g zielonych oliwek pokrojonych w paski
  • 100g pokrojonej w kostkę fety
  • 3 łyżki oregano
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko (jogurt), roztopione masło i jajka.

Do miski z suchymi składnikami wlej mokre i szybko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Dodaj oliwki, fetę i oregano i ponownie wymieszaj.

Pieczenie:

Przełożyć ciasto do foremek wypełniając do 3/4 wysokości, gdy jest gęste lub całkowicie, gdy jest płynne.

Piec w temperaturze 200 st.C przez 20-25 minut (do 'suchego patyczka’).



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz