Amarettowe muffinki

29 października 2012, dodał: mikaa89
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 24 sztuki:

3-4 ciasteczka o smaku amaretto lub biszkopciki, 200g masy marcepanowej, 250g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 10g płynnego miodu, 60ml oleju, 50g kwaśnej śmietany, 100ml likieru amaretto, 100g białej polewy, 10g cukru pudru, zielony barwnik spożywczy, cukrowe perełki.

Blachę na 24 muffinki posmaruj masłem lub papierowe foremki ułóż na blasze.

Ciasteczka rozkrusz, 50g marcepanu pokrój i wymieszaj z mąką, ciasteczkami, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Połącz roztrzepane jajko, miód, olej, śmietanę i likier. Wsyp mąkę z dodatkami i wymieszaj. Ciastem napełnij foremki. Piecz w temp. 180 st. około 15 minut.

Resztę masy marcepanowej dokładnie zagnieć z cukrem pudrem i barwnikiem. Rozwałkuj cienko masę między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wytnij foremką 24 choinki.

Rozkruszoną polewę roztop w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka posmaruj polewą muffinki. Cisatka udekoruj choinkami oraz perełkami.

Czas przygotowania około 45 minut.