Faszerowana cukinia z kaszą

29 października 2012, dodał: Marta11986
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 1 cukinia
  • 1 paczuszka kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 100g topionego serka
  • 5 dag żółtego sera
  • sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra, bazylia ( do smaku)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • 2 pomidory żółte

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie umyć zimną wodą,odciąć końce i pokroić na ukośne grubsze plastry. Z plastrów cukinii wybrać miąższ. Pokrojone plastry obsypać słodką papryką i bazylią. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej oraz z  łyżeczką oleju wodzie. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w  kosteczkę cebulę. Zarumienić. Gdy kasza będzie ugotowana,odcedzić i  przerzucić na patelnie. Wymieszać wraz z zarumienioną cebulką. Ser topiony pokroić w kosteczkę i dodać do farszu. Przyprawić solą,pieprzem,papryką słodką,papryką ostrą i bazylią. Pod koniec wsypać bułkę tartą i lekko zasmażyć. Blachę natłuścić. Przygotowanym nadzieniem napełnić plastry cukinii i przełożyć na blachę. Piec około20-25 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania posypać plastry cukinii starkowanym żółtym serem. Udekorować pokrojonymi pomidorkami i natką pietruszki.

file1351528930