Placek mandarynkowy z galaretką
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 5 dkg margaryny
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 4 mandarynki
- galaretka
PRZYGOTOWANIE:
Cukier ucieramy z żółtkami.Do utartych żółtek dodajemy roztopioną margarynę i dalej ucieramy.Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a następnie w dalej ucieramy.Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Masę delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę.Ciasto pieczemy ok 40-45min. Galaretkę rozpuszczamy i czekamy aż zacznie tężeć.Na upieczony ostudzony placek układamy mandarynki i zalewamy galaretką.Wkładamy do lodówki.Można podawać z odrobiną dżemu