Muffinki porzeczkowo-czekoladowe

26 października 2012, dodał: monstra
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na ok. 15 muffinek)

Suche:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Mokre
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 niepełna szklanka mleka
1,5 szklanki owoców czerwonej porzeczki

* dodatkowo mile widziana tabliczka czekolady :)

Przygotowanie:

W pierwszym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól.
W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej.
Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. (Ciasto nie może być zbyt „gładkie”, bo muffinki wyjdą twarde)
Dodać porzeczki i lekko wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem.

Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Na gorące muffinki nałożyć 2-3 kosteczki czekolady, którą rozprowadzamy po „szczycie” ciasta, gdy czekolada stanie się bardziej plastyczna (zacznie się rozpuszczać).

Muffinki podawać ostudzone.
Smacznego:))

Ps. Muffinki z owocami czerwonej porzeczki są jakby bardziej lekkie, a zarazem ożywcze (kwaskowe).
PolecaM.

file1351288611