Muffinki z lekkim kremem mascarpone i owocami

23 października 2012, dodał: klasa550
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży cukier wanilinowy
odrobina aromatu waniliowego
krem:
125g śmietanki 30% (do ubijania)
240g serka mascarpone (może być light)
1 płaska łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka ciepłej wody
Do dekoracji:
garść borówki amerykańskiej,można użyć również innych sezonowych owoców
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w jednaj misce i miksujemy do momentu pojawienia się pęcherzy na wierzchu ciasta.
2. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i uzupełniamy je ciastem do 3/5 wysokości
Pieczemy babeczki w 190°C ok. 20 minut do momentu aż będą przyrumienione
3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i czekamy aż będzie całkowicie zimna
4. śmietankę wlewamy do miski i dodajemy do niej cukier; ubijamy je mikserem, ale nie na sztywno
W połowie ubitej śmietanki dodajmy serek i dokładnie „kręcimy” masę
5.dodajemy zimną żelatynę i dokładnie mieszamy
6.wstawiamy krem do lodówki na 10-15 minut
7.schłodzonym kremem smarujemy wystudzone babeczki
8.dekorujemy

Ciasto:

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka mąki pszennej

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 duży cukier wanilinowy

odrobina aromatu waniliowego

krem:

125g śmietanki 30% (do ubijania)

240g serka mascarpone (może być light)

1 płaska łyżka cukru pudru

1 płaska łyżeczka żelatyny

1 łyżka ciepłej wody

Do dekoracji:

garść borówki amerykańskiej,można użyć również innych sezonowych owoców

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w jednaj misce i miksujemy do momentu pojawienia się pęcherzy na wierzchu ciasta.

2. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i uzupełniamy je ciastem do 3/5 wysokości

Pieczemy babeczki w 190°C ok. 20 minut do momentu aż będą przyrumienione

3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i czekamy aż będzie całkowicie zimna

4. śmietankę wlewamy do miski i dodajemy do niej cukier; ubijamy je mikserem, ale nie na sztywno

W połowie ubitej śmietanki dodajmy serek i dokładnie „kręcimy” masę

5.dodajemy zimną żelatynę i dokładnie mieszamy

6.wstawiamy krem do lodówki na 10-15 minut

7.schłodzonym kremem smarujemy wystudzone babeczki

8.dekorujemy