Pizza z tabasco oraz pizza z kurczakiem Teriyaki i sosem barbecue

25 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



Jesienią już na samą myśl o wyjściu z domu robi się nieprzyjemnie. Niemal ciągle pada, wieje, a do domu przychodzimy zziębnięci i tęsknimy za polarowym kocem i czymś gorącym do picia lub jedzenia. W takie dni, gdy na zewnątrz szaleje chłód i spacer do sklepu jest ostatnią rzeczą na którą ma się ochotę, warto zrobić przegląd lodówki i przygotować domowa pizzę. Ma same plusy – Ty decydujesz co się na niej znajdzie, jest szybka, smaczna a dodatek ostrego TABASCO® „rozgrzeje“ organizm od środka.

Im bardziej spada temperatura, tym bardziej rośnie chęć na tłuste potrawy. Smakowite wędliny, kiełbasy i różnorakie, aromatyczne sery znów wracają do łask i coraz częściej pojawiają się na stołach. Gdy marzymy o ciepłym posiłku, od razu na myśl przychodzą nam  pieczone dania a w tym także szybka i uwielbiana przez miliony ludzi na świecie, pizza. Choć wariacji na jej temat jest wiele, większość tradycyjnych składników, zwyczajnie się „przejadło”. Jak wprowadzić w to popularne danie trochę finezji? Najłatwiej – aromatycznymi sosami. Zamarynowanie kurczaka w Teriyaki nadaje mięsu niesamowitej słodyczy, a jako dodatek z pewnością przypadnie do gustu fanom pizzy hawajskiej. Osoby preferujące delikatne smaki, chętnie sięgną po lekko kwaskowaty sos tysiąca wysp. Dla miłośników mocniejszych wrażeń, ideałem będzie linia sosów TABASCO®, w której każdy ma inny aromat i skalę ostrości. Najostrzejszy z sosów to wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero. Następny w kolejności jest uniwersalny sos TABASCO® Original, zielony sos TABASCO® Green Jalapeño oraz TABASCO® Garlic Pepper uzupełniony o delikatną nutę czosnku.

Sosów TABASCO® można bez obaw dodawać do wszelkich potraw, bo jego produkcja opiera się wyłącznie na bazie naturalnych składników. Klasyczny sos TABASCO® dojrzewa przez 3 lata w dębowych beczkach i jest produkowany według starej, oryginalnej receptury, wyłącznie z trzech składników: zrywanych ręcznie strączków czerwonej papryki Tabasco (odmiana chili), octu i soli. Oryginalny skład sosów sprawia, że ich aromat nie dominuje nad smakiem potrawy, lecz dodatkowo go wzbogaca i podkreśla. Dzięki temu, jest szeroko znany i bardzo ceniony przez smakoszy i mistrzów kuchni na całym świecie. Sosy TABASCO®  to amerykańska marka, o ugruntowanej, międzynarodowej pozycji, która już od ponad 140 lat nadaje potrawom ostry i wyjątkowy smak.

Gorrrące pizze na lodowate wieczory:

Muffaletta Pizza

Ciasto:

500g przesianej mąki pszennej

250 ml lekko ciepłej wody

1 opakowanie drożdży instant

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
Sól do smaku

Pozostałe składniki:

8 dużych czarnych oliwek, bez pestek
8 zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanego selera
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
2 ząbki posiekanego czosnku
6 liści posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek

8 kropel TABASCO®

1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
60g tartego sera mozzarella
60g tartego sera provolone

60g startego parmezanu
60g cienkich plastrów salami twardego, pokrojonego w paski
60g cienkich plastrów szynki, pokrojonej w paski
120g cienkich plastrów prosciutto, pokrojonego w paski
Sposób przygotowania:

1.      W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.      Osobno w średniej misce mieszamy czarne i zielone oliwki, selera, cebulę czerwoną, czosnek, bazylię, pietruszkę, oliwę, oregano, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie przykrywamy całość i odstawiamy na bok.

3.      Rozgrzewamy piekanik do 260 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg.  Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

4.      W średniej misce mieszamy sery i wędliny, dodając odrobinę oliwy. Wierzch pizzy pokrywamy mieszanką warzywną, mięsną i dodajemy kilka kropel TABASCO®. Całość pieczemy 5 minut lub do momentu, ser się stopi, a wędliny będą lekko rumiane.

Pizza z kurczakiem Teriyaki i sosem barbecue

Ciasto:

500g przesianej mąki pszennej

250 ml lekko ciepłej wody

1 opakowanie drożdży instant

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
Sól do smaku

Pozostałe składniki:

1 łyżeczka mielonego czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 szklanki sosu Teriyaki

1/4 szklanki sosu BBQ
1/2 szklanki  soku pomarańczowego
2 łyżki sosu TABASCO® Original
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu

200g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli

1/4 szklanki blanszowanych, małych różyczek brokułów

1/4 szklanki papraki, pokrojonej w paski
1/4 szklanki czerwonej kapusty, pokrojonej w cienkie paski

2 łyżki posiekanej dymki

Sposób przygotowania:

1.      W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.      Na średnim palniku rozgrzewamy garnek, do którego kolejno dodajemy czosnek, imbir, sos Teriyaki, sos BBQ, sok pomarańczowy, TABASCO®, sos sojowy, sok z limonki i miód. Gotową marynatą zalewamy kurczaka i zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie podsmażamy mięso na oliwie z oliwek, aż będzie lekko rumiane.

3.      Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Z wcześniej przygotowanego ciasta formujemy okrąg i wypiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku. Wyjmujemy ciasto, rozprowadzamy równą warstwę sosu, obkładamy mozzarellą, kurczakiem, czerwoną papryką i kapustą.  Całość pieczemy przez 12-15 minut, aż skórka będzie miała złoty kolor. Gotową pizzę posypujemy świeżą dymką.