Placuszki kapuściano-marchewkowe z anyżem

14 października 2012, dodał: magnolia0joaska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 700g białej kapusty

  • 250g marchewki

  • sól

  • 3 jajka

  • natka pietruszki

  • 1 gwiazdka anyżu

  • mąka

Kapustę cienko poszatkować i obficie posypać solą – wgnieść sól w kapustę; odstawić, aż zmięknie.

Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Kapustę opłukać, porządnie wycisnąć.

Dodać marchewkę, jajka, natkę oraz zmielony anyż – wymieszać

Dosypać ok. 2 łyżki mąki – mieszanka konsystencją powinna przypominać placki ziemniaczane (jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąkę)

Smażyć na oliwie z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe (w razie potrzeby, można podgrzać w piekarniku)

Smacznego!

file1350250911