Papryka nadziewana
Bardzo lubię paprykę, a skoro jest teraz na nią sezon, to chętnie to wykorzystuję. Dobrze, że w diecie strukturalnej można jeść paprykę :-)
Zrobiłam ją nadziewaną kaszą gryczaną i wyszła bardzo pyszna :-)
Składniki:
papryka (ja dałam żółtą, pomarańczową i czerwoną)
kasza gryczana
cebula
filet z kurczaka
swojski przecier pomidorowy
Najpierw ugotowałam kaszę gryczaną, w wodzie bez soli. W międzyczasie w maszynce do mielenia mięsa zmieliłam filet z kurczaka i cebulę. Dodałam to do ugotowanej kaszy i doprawiłam do smaku. W papryce poodcinałam \”łebki\” tworząc tzw. \”pokrywki lub kapelutki\” i pousuwałam nasionka :-)
Paprykę nadziałam farszem i przykryłam \”kapelutkami\”. Poukładałam je w żaroodpornym naczyniu \”na stojąco\” i polałam sosem pomidorowym, zrobionym ze swojskiego przecieru, który robiłam latem.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinkę.